Over het project Over het project

Een klein gebaar

Wist je dat de Nederlandse Gebarentaal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Fries, geen officieel erkende taal is in Nederland? Raar toch? Dat betekent dat het tot nu toe alleen nog maar als ‘vertaal taal’ wordt gebruikt. In totaal zijn er in Nederland zo’n 30.000 ‘gebarentaligen’, van wie bijna 15.000 personen Nederlandse Gebarentaal als moedertaal hebben. Het gebrek aan erkenning zorgt dus nog steeds voor communicatieproblemen en onbegrip tussen de horende en Dove Nederlanders. Om meer begrip, interesse en respect voor de Dovencultuur en hun moedertaal (NGT) te creëren hebben wij geprobeerd deze bijzondere, visuele taal begrijpbaar te maken voor horende Nederlanders. Daarnaast is ons doel meer bekendheid aan deze taal te geven zodat het hopelijk binnenkort toch erkend gaat worden.


Allereerst hebben wij ons gefocust op het Nederlands Handalfabet. Zodra je het alfabet kent kun je namelijk elk woord wat je wilt spellen. Handig toch? Daarnaast hebben wij de basisgebaren verbeeld. Wij vinden namelijk dat elke Nederlander op zijn minst zijn dove medemens zou moeten kunnen begroeten. Deze gebaren zijn gratis te downloaden als GIF bestandjes. Mocht je geïnteresseerd zijn in een specifiek gebaar als GIF bestand dan kun je contact met ons opnemen zodat wij dit gebaar voor jou kunnen visualiseren. Wie weet hebben wij in samenwerking met jullie dan over een bepaalde tijd wel een visueel gebarenwoordenboek. Tof toch?


Mocht je meer ideeën krijgen of op een of andere manier geïnteresseerd zijn in dit project zien wij een samenwerking altijd zitten. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Het project 'Een klein gebaar' is gestart als afstudeerproject van grafisch ontwerper Lotte Broeren. In 2017 is zij afgestudeert aan het AKV|St.Joost in 's Hertogenbosch. Het project is genomineerd voor de JBZ (Jeroen Bosch Ziekenhuis) award 2017.