• +31 (0) 6 15526296
 • Lotte Broeren - Grafisch Ontwerper
 • mail@lottebroeren.nl
 • +31 (0) 6 15526296
 • Yes! Ik won tickets naar TYPO Berlin!

  03 juni, 2016

  Aan het begin van mijn stage bij Thomas Dahm / Neon Moiré (2016) heb ik meegedaan aan een Instagram challenge georganiseerd door de internationale design conferentie TYPO Berlin. Zoals de challenge omschreef ontworp ik een typografische uiting waarin het BeyondTYPO font centraal stond. Dit font is speciaal ontworpen voor de TYPO Berlin editie van 2016. Wat begon als een onschuldige deelname aan een ontwerpwedstrijd zou uiteindelijk een groot avontuur worden: IK WON TICKETS VOOR DE CONFERENTIE!! Ik pakte mijn spullen in, boekte een kamer via AirBNB, kocht een treinkaartje naar Berlijn en raapte al mijn moed bij elkaar. Enthousiast maar ook vol spanning ging ik naar Berlijn, helemaal alleen…

  Yes! Ik won tickets naar TYPO Berlin!

  Dag 1

  De eerste dag van de conferentie startte om 2 uur in de middag. Toen ik aankwam bij het ‘Haus der Kulturen der Welt’ (de locatie van het event) vroeg ik me af of ik wel goed zat. Er was van de buitenkant geen enkele aanwijzing van de conferentie. Geen poster of spandoek, helemaal niets. Toen ik uiteindelijk naar binnenliep wist ik dat het goed zat. Het font waarmee ik de wedstrijd won was overal te zien. Bij het aanmelden kreeg ik een naamkaartje wat ook meteen als entree ticket voor de andere dagen dienden. Daarnaast stond er een lunchtijd op het kaartje om lange wachtrijen te voorkomen: slim!

  Haus der Kulturen der Welt

  Naamtag & goodie bag

  Als allereerste gaf Maria Giudice een openingsspeech. Zij sprak over The rise of the DEO (Design Executive Officer). Een DEO is een leidinggevende die op een geheel nieuwe manier een team stuurt. Het is een co-creator, naast leidinggeven is het samenwerken voor haar even belangrijk. GET SHIT DONE was haar motto. Het publiek was het met haar eens, evenals de tips die ze gaf over het verbeteren van de sfeer op de werkvloer:

  • Wees positief naar je collega’s. Wanneer je plezier hebt in je werk verhoogd de productiviteit.
  • Omarm creatieve chaos
  • Neem elke 90 minuten een korte pauze om je hoofd weer even leeg te maken.
  • Fouten maken mensen en bedrijven sterker

  De volgende spreker was Mr Bingo. Hij begon zijn lezing met de woorden: “My existence is simple — I try to amuse.” En dat was precies wat hij deed. Ik had de gehele lezing een glimlach op mijn gezicht. Naast dat Mr Bingo een illustrator is heeft hij ook een rap gemaakt en wordt hij betaald om haatmail te versturen. Wat een baan heb je dan?! Ik kon aan de manier waarop hij de lezing gaf zien dat hij plezier heeft in zijn werk en dit weet hij dan ook perfect over te brengen naar de zaal. Het was een motiverende en inspirerende lezing.

  Slide van de presentatie van Mr Bingo

  De volgende spreker was Niko Kitsakis. Zijn lezing ging over: How learning Japanese helped me to look at things differently. Niko sprak over de verschillen tussen de Japanse en de Engelse taal. Bijvoorbeeld zoals iedereen weet bestaat Engels uit letters en Japans uit tekens. Deze Japanse tekens hebben allemaal een eigen betekenis. Verschillende tekens vormen samen een nieuwe betekenis. Denk aan het engelse woord ‘conclusion’. Wanneer je dit in het Engels leest weet je wat er bedoeld wordt. Maar wanneer het in het Japans geschreven wordt staan er eigenlijk twee tekens. ‘tie up’ (verbinden) en ‘argue’ (argument). Wanneer je argumenten met elkaar verbind krijg je een conclusie. Fascinerend niet?

  Tijdens de middagpauze op het dakterras van het gebouw leerde ik Ridad Alem kennen. Ridad is een grafisch ontwerper uit Saoedi Arabië. Het was super interessant om te zien dat, ookal leven wij zo ver van elkaar vandaan en hebben we een totaal andere cultuur, we toch zoveel overeenkomsten hebben. Ridad zei: “What I love most about the conference is the variety of topics and speakers that come from many disciplines, cultures and backgrounds.”  Ik ben het volledig met haar eens.

  Ridad en ik hebben na onze kennismaking een workshop van Tarek Atrissi bijgewoond. Hij daagde ons uit om een monogram te ontwerpen met zowel een Latijns teken als een Arabisch teken. Ik koos voor mijn initialen. De Latijnse L en de Arabische B. Interessant was dat, omdat ik het Arabische alfabet niet ken, ik de letters als vormen ging zien.

  Resultaat van de workshop van Atrissi

  Dag 2

  Erik Marinovich startte de dag met zijn speech: Lettering in the age of Hip Hop. Zijn introductie was een korte film met verschillende hip hop liedjes en de daarbij horende typografische afbeeldingen. Het was gaaf om te zien hoeveel typografie en hip hop met elkaar gemeen hebben. Net zoals een hip hop crew kun je als je samenwerkt veel meer uit je typografische uitingen halen. Erik heeft zijn eigen crew: Friends of Type. Dit is een platform waar hij de ruimte krijgt om te experimenteren in zijn werk. Ridad zei over deze lezing: “Erik taught me how to be inspired from my interests outside of my work as a graphic designer, and use that inspiration to improve myself and my projects. It also taught me that personal projects are just as important as client work.”

  Menno Cruijsen, creative director bij Lava, startte zijn lezing met een korte introductie over Lava. Hij nam ons mee in zijn creatieve proces en liet ons zien dat je geen grenzen moet kennen als het gaat om je werk als een ontwerper. Wanneer je bijvoorbeeld naar China zou willen om daar locale bedrijven te voorzien van een logo moet je dat doen, niemand stopt je.

  Sfeerbeeld TYPO Berlin

  Na de lunch nam ik deel aan de workshop van Sasha Prood: Letter as object – conceptualising & sketching representational letterforms. Sasha gaf ons een kijkje in de verschillende manieren waarop zij een schetsfase start. Tijdens de workshop ontworpen wij een typografsiche illustratie van het woord WIRED. De bedoeling was dat de letters werden omgetoverd tot kleine illustraties. Het was een toffe workshop waarin je eindelijk zelf aan de slag kon in plaats van luisteren en leren naar andere creatieve ontwerpers.

  Resultaat van de workshop van Sasha Prood

  Dag 3 – de laatste dag

  Matteo Bologna gaf ons de tips om een aantal regels voor jezelf op te stellen om zo het ontwerpproces te starten. Hij gaf zichzelf bijvoorbeeld een aantal fonts die hij maar op een bepaalde grootte mocht gebruiken. Zo leer je omgaan met beperkingen en er toch het beste van te maken.

  De volgende lezing die ik bijwoonde was die van Yuliana Gorkorov. Yuliana sprak over het global alphabet dat ze ontworpen heeft. Dit is een alfabet wat te lezen is in elke taal. Een universele taal dus eigenlijk. Het alfabet bestaat uit iconen waarvan de eerste letter in elke taal hetzelfde is. Het belangrijkste is dat je deze letters schrijft bij hoe ze klinken, niet hoe je ze normaal gesproken schrijft. Denk aan pizza/pietsa.  Yuliana gaf ons een test waarin ze een aantal woorden liet zien die wij zelf moesten vertalen. Het verraste mij hoe snel je het onder de knie hebt. Zie het volgende plaatje, kun jij lezen wat er staat?

  Kun jij dit lezen?

  De laatste lezing die ik bijwoonde was die van Brosmind. Deze broers lieten zien dat het leven van een ontwerper zo leuk is als je het zelf wilt dat het is. De presentatie op zichzelf was al een feestje. Ze namen ons mee door hun jeugd en lieten zien hoe ze als broers geïnspireerd raakte in het ontwerp-vak. De belangrijkste boodschap was: “Don’t limit yourself as it comes to crazy ideas that need a lot of money but find a solution so you could make these ideas reality. Nothing is impossible as long as you love what you do.”

  Wat ik heb geleerd op persoonlijk gebied van deze trip naar Berlijn was dat ik niet bang hoef te zijn om in mijn eentje nieuwe plekken te bezoeken. Het was juist fijner om de conferentie alleen te bezoeken omdat je hierdoor beter je eigen mening kunt vormen en de kans krijgt om inspirerende personen te ontmoeten. Als grafisch ontwerper heb ik geleerd dat samenwerken een belangrijk is. Je kunt veel van elkaars werkwijze en invalshoeken leren. Daarnaast is het belangrijk dat je plezier houdt in je werk en je projecten doet die je inspireren en motiveren.